Uszkodzona końcówka anteny

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • spamowiec
    Classic
    • 2011
    • 4

Zamieszczone przez t271828
    Czyli co? OIII na poczatku nie bedzie mialo wersji kombi?
    a co ma produkcja OII do OIII?
  • arti79
    Classic
    • 2010
    • 19

Witam!
    Znów zwracam się z małym (aczkolwiek dla mnie dość istotnym) problemem. Otóż urwałem końcówkę anteny przy radiu, czy ktoś z Was orientuje się czy i gdzie można kupić samą końcówkę (lub przynajmniej jakie jest dokładne oznaczenie tego złącza - kupiłem FAKRA, ale okazało się że jest do anteny GPS), czy trzeba przeciągać nową antenę. Jak zawsze liczę na Waszą pomoc.
    Pozdrawiam

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W jakimś sklepie elektroniczym powinieneś znaleźć taką końcówkę albo wykorzystać jeden z takich kabli o go przerobić:
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• innova
        Rider
        • 2011
        • 554

Zamieszczone przez arti79
        Znów zwracam się z małym (aczkolwiek dla mnie dość istotnym) problemem. Otóż urwałem końcówkę anteny przy radiu
        jak urwałeś to powineneś mieć jej kolor a wtedy kupujesz taką samą FAKRę w tym kolorze i musi pasować. To że jest do GPS to nie problem, jak pasuje to zapinaj.

Podejrzewam że masz jednak inny problem: aby zarobić taką końcówkę potrzebujesz zaciskarkę (a samo złącze dedykowane dla konkretnego typu kabla lub złocze lutowane

zacznij od ustalenia typu kabla antenowego który masz w pojeździe (szukaj RG: RG274 lub podobnego symbolu), jak nie widać oznaczeń na dostępnym odcinku to zmierz chociaż średnicę zewnętrzną.

Ja zaopatruje się w końcówki najczęściej w TME (prowadzi sprzedaż internetową) tam masz szeroki asortyment i w wyszukiwarce wrzuć hasło FAKRA. Wtedy coś dobierzesz do kabla który posiadasz. W gniazda FAKRY wykonane z plastiku wchodzą też wtyki SMB (mi się udawało bez problemu męską FAKRę zapakować do żenskiego SMB. Nie wiem jaka tam u Ciebie jest konfiguracja przy radiu.
        --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
        Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• arti79
          Classic
          • 2010
          • 19

Radio to standardowy STREAM MP3 złącze w samochodzie miało kolor kremowy, dzięki innova za info o TME ale niestety takiego złącza tam nie widzę, a co do FAKRY od GPS to niestety jest niemal 2 razy mniejsza

Komentarz

• shado
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 5315
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

arti79, możesz wykorzystać to:
            ANT.CONN.03 Gniazdo; Złącze:antenowe; kątowe; Fakra; biały; podwójne
            4CARMEDIA ANT.CONN.03 | Złącze: antenowe; gniazdo; Fakra; kątowe,podwójne; biały - Produkt dostępny w Transfer Multisort Elektronik. Sprawdź naszą szeroką ofertę.

co prawda nie potrzebujesz podwójnego, ale jak nic innego nie znajdziesz to to będzie pasowało.

Komentarz

• innova
              Rider
              • 2011
              • 554

Zamieszczone przez shado
              co prawda nie potrzebujesz podwójnego, ale jak nic innego nie znajdziesz to to będzie pasowało.
              nie musi nawet stosować obudowy (tego białego ) , wystarczy że zaciśnie na kablu konektor i już może podłączać do radia, a jak będzie miał dwa to nawet lepiej bo za pierwszym razem nie koniecznie musi się udać zacisnąć.
              --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
              Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• greg44
                L&K
                • 2011
                • 1198
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Dobra, a jak to zacisnąć, rozumiem, że to małe miedziane na drut trzeba nałożyć, rurkę na przewód wcześniej, kabel odpowiednio docięty wsuwamy we wtyk zsuwamy rurkę do wtyku i zaciskamy ją, a ta miedziana końcówka to w coś tam wchodzi zaciska się na czymś we wnętrz wtyczki? A może założyć zwykłą wtyczkę anteny Iso, np.

Tylko czy ta końcówka po zamontowaniu na radiu się zmieści wewnątrz deski?
                A i w tym sklepie można kupić Fakrę wtyczkę kontową taka jak była wcześniej, pojedyncza.

Komentarz

• innova
                  Rider
                  • 2011
                  • 554

Zamieszczone przez greg44
                  rurkę na przewód wcześniej
                  no tak, tulejkę na bank najpierw na przewód zakładasz. Reszta to jak będziesz miał w ręku to sama Ci się niejako ułoży

żyłę środkową wciskasz w tę małą tulejkę ale uprzednio na odpowiednim dystansie ją skrobiesz z izolacji tak żeby była tyle oskrobana ile wchodzi w ta tulejkę wewnętrzną i nic więcej (izolator żyły wewnętrznej opiera się na krawędzi tulejki/szpilki). Oplot z kabla układasz tak na konektorze, że po zsunięciu tulejki znajdzie się on pomiędzy konektorem (trzpieniem) a tuleją. Wtedy jak zaciśniesz tuleję to oplot dociśniesz do konektora i w ten sposób to się będzie trzymać. W przypadku żyły środkowej tylko wkładasz na maksa ją w tą małą tulejkę/szpilkę i nic nie zaciskasz bo ją zmasakrujesz i będzie po zawodach.

Komentarz

• greg44
                    L&K
                    • 2011
                    • 1198
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez innova
                    W przypadku żyły środkowej tylko wkładasz na maksa ją w tą małą tulejkę/szpilkę i nic nie zaciskasz bo ją zmasakrujesz i będzie po zawodach.
                    A nie wchodzi to w takę widełki w środku i po to jest ten otwór, który następnie jest zakrywany? Powiedz czy w ogóle bez zaciskarki jest sęns to montować, da się to poskładać i będzie się na kablu trzymać?

Komentarz

• innova
                      Rider
                      • 2011
                      • 554

nie do końca złapałem o jakie widełki wchodzi. Zawsze żyła wewnętrzna wchodzi w taki cieńki trzpień, to jak on jest wykonany zależy od samego konektora ale w większości przypadków jest to szpilka (z tylejką dla wprowadzenia żyły wew) lub cieńka tulejka (dla żenskich złączek)

bardziej profesjonalnym rozwiązaniem jezt użycie zaciskarki ale kombinerkami, szczypcami też da radę to zacisnąć. By;eby oplot dobrze ułożyć to już sama tuleja z kabla (ta zakładana od razu na wstępie) dość dobrze wszystko dociśnie po zsunięciu jej z kabla w kierunku konektora.

Teraz ciekawostkę odnoścnie drutowania czy mniej profesjonalnego zaciskania. Właśnie prowadzę dyskusję z inżynierami jednego z dużych i poważanych dostawców sprzętu radiokomunikacyjnego włąsnie w zakresie ich profesjonalnego zaciskania kabli na przewody RF. Producent sprzętu z odległej Azji (Japonia, nie Chiny) pozostawił swobodę biurom regionalnym w doborze okablowania...no i Ci się słabo wykazali. Nie dość że dobierają zbyt duże tuleje to zaciskają to chyba zaciskarką do oczek (przykładowo takich od uziemien)... to wszystko widac na pierwszy rzut oka nawet pomimo faktu iż maskują miejsce zacisku termokurczliwką.

zatem jak zaciśniesz kombinerkami to nie będziesz daleko od obecnej generacji "profesjonalistów"

Komentarz

• greg44
                        L&K
                        • 2011
                        • 1198
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

A metoda przerobienia taka jak pisałem dwa posty wyżej będzie zła, duże będą straty sygnału z anteny na takiej przelotce?

No i kolejna kwestia czy prosta końcówka się mieści za radiem.

Komentarz

• innova
                          Rider
                          • 2011
                          • 554

A metoda przerobienia taka jak pisałem dwa posty wyżej będzie zła, duże będą straty sygnału z anteny na takiej przelotce?
                          greg44, w przypadku FM nie będzie znaczących strat i ilośćą połączeń nie ma co się zbytnie przejmować (przykładowo czy 2 czy 3). Problem staje się bardzo istotny (nawet samo wykonanie złącza ma wtedy znaczenie) dla częstotliwości 1GHz i więcej.

Tego czy się takie złącze zmieści to ja Ci nie podpowiem gdyż nie próbowałem takiego rozwiązania. Dużo więcej grzebałem z drugiej strony toru antenowego.

Komentarz

• greg44
                            L&K
                            • 2011
                            • 1198
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Rozumieć, była chyba o tym dyskusja ale się zapytam, czy przy zmianie standardowej anteny z OII na płetwę, nawet oryginalną VW będzie różnica w odbiorze stacji radiowych?

Komentarz

• shado
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 5315
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

greg44, IMO będzie duża różnica na niekorzyść, bo w OII przed FL jest tylko jedna antena. Więc jak będziesz miał tylko jedną antenę i to jeszcze płetwę to możesz znaleźć dużo miejsc, gdzie będzie gorszy odbiór. Płetwę to ja bym wrzucił w aucie, gdzie są 2 anteny i wtedy można liczyć na to, że w przypadku złego odbioru przełączy się na drugą w szybie i tam będzie lepszy odbiór.

Komentarz

• innova
                                Rider
                                • 2011
                                • 554

Rozumieć
                                greg44,

dzisiaj dopiero jak wyjechałem z domu w trasę to zatrybiłem o co chodziło z tymi widełkami:

ja pisałem o konektorach prostych i taki zawsze polecam a zapomniałem iż shado polecił konektor kątowy.

Moja opinia o kątowych (jakie by nie były) jest taka: jeżeli są na tyle duże że żyła wewnętrzna jest zakręcana to OK, natomiast w przypadku widełek jak wspomniałeś i potrzeby lutowania (to jest konsekwencja) to ja odradzam takie rozwiązanie. Przy lutowaniu cyna najczęściej nie chce się trzymać tych widełek, powstaje glut z cyny który w konsekwencjei różnych zmian środowiska pracy (temperatura) oraz wstrząsów i naprężeń wcześniej czy później przestanie kontaktować. Stąd ja sugeruje przekopać ofertę TME i zakupić wtyk prosty (bo w tym przypadku są to małe złącza). Kupowałem jakieś FAKRY (kolor jakiś fiolet, lila czy coś takiego) i nawet mam na składzie i to jest OK, obudowa nie jest potrzebna (ząbki mogą nie pasować bo w zalezności od koloru obudowy są w innej kombinacji żeby sprawni mechanicy nie mieli szansy pomylić.... ale oni i tak potrafią

[ Dodano: Sob 14 Sty, 12 20:13 ]
                                czy przy zmianie standardowej anteny z OII na płetwę, nawet oryginalną VW będzie różnica w odbiorze stacji radiowych?
                                teraz o rekinach: swego czasu w tej grupie tematycznej otworzyłem dwa wątki: jeden o próbach z rekinem a drugi o rozwizaniu odbioru FM w oparciu o paski ogrzewania szyby w przypadku O2 bez tej opcji. To drugie admin przeniósł do podręczników i tam to odnajdziesz (antena szybowa dla samochodów w których fabryka zapomniała ją zainstalować... czy jakoś tak)

teraz o rekinie: robiłem próby z rekinem VW, robiłem z takim, którego sam przerobiłem aby wprowadzić/zamontować lepszą anteną. Niestety wysokość efektywna takiej anteny jest abyt mała aby uśredniać przelot przez maksima i minima sygnału i to było dobrze słyszalne (zwłaszcza przez minima co 40-50cm. Ponadto antena jak dla tej długości fali była za blisko (znów była za krótka) podstawy w postaci dachu samochodu i nie był spełniony warunek zawieszenia w wolnej przestrzeni (nawet jego przybliżenie) i to też było odczuwalne. Zatem jak chcesz rekina (ja mam od Audi bo lakier w kolorze nadwozia) to tylko do funkcji GPS/GSM/Radio Satelitarne albo jako zaślepka dziury po antenie. Odbiór FM albo na antenie szybowej albo drutowej (przejściowo stosowałem i prezentowałem na forum równiż to rozwiązanie).

Są też rekiny z bacikiem i te są ok dla FM ale wizualnie jak dla mnie to żaden uzysk ponad rozwiązanie ze zwykłą anteną stąd przeniosłem się na szybę z FM.

Komentarz

• greg44
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1198
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

No co do anteny szybowej to mam w "firmowym" coś takiego, w sumie to nie wiem dlaczego takie rozwiązanie ktoś przyjął. W mieście tj. w Wawie dział to ok. ale jak się wyjedzie poza Warszawę, to jest koszmar radio przestaje grać i tyle.

Komentarz

• innova
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 554

w sumie to nie wiem dlaczego takie rozwiązanie ktoś przyjął
                                    no żeby pojazdy ładnie się prezentowały, zauważ ze wszystkie droższe właśnie takie rozwiązanie posiadają.

To rozwizanie musi działać (i działa w milionach pojazdów), jeżeli jest problem to zaczynamy jego analzię i ja zacznę od pytania: czy odbiornik jest to firmowe radio skody, np. okryte niesławą Bolero ?

Komentarz

• greg44
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1198
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Wiem o czym mówisz, nie to są inne marki samochodów nie Skody.

Komentarz

• innova
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 554

Wiem o czym mówisz, nie to są inne marki samochodów nie Skody.
                                        no to dobrze wykonane musi działać przy obecnym pokryciu FM, w moim odczuciu jest miejsce do poprawy i optymalizacji. Sam latam na takich antenach od wielu lat i jest OK, nawet nie wyobrażam sobie bata na dachu innego niż tymczasowy od CB (antena magnetyczna).

Komentarz

Pracuję...